keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Tutustumisillasta toimintaan!

"Tule tutustumaan!" oli leppoisa viestimme tänään eli 1.10. maailman kasvisruokapäivänä. Tampereen pääkirjasto Metsossa juteltiin Vegaaniliitosta, Tampereen ryhmän toiminnasta ja vaikuttamisen mahdollisuuksista. Sari kertoi yhdistyksen vaiheista oman kymmenvuotisen kokemuksensa pohjalta ja Enni, Anette ja Mami pääsivät ääneen iloisesta toiminnasta ja Mansen porukan mukavasta ilmapiiristä. Joukkoon pääsee ruokavalioon katsomatta ja vapaaehtoisten ideat otetaan kaikki yhtä avoimesti vastaan. Aneten neulontakerho on yhtä mainiota toimintaa kuin esitteiden jako ja kokkailuillatkin; toiminnan kirjo on vain aktiivien oma-aloitteisuudesta kiinni!

Suurinta kiinnostusta herätti sittenkin maistatukset ja kahvilat, joissa saa osallistua tekemällä ruokaa. Viljamin kyselyyn järjestöjen eritytymisestä Sari vastasi kehumalla yhteistyön määrää, vaikka eri porukat pyörivätkin eri järjestöissä: Vegaaniliitossa näkyy selkeästi ruokapainotus ja positiivisen kokemuksen kautta tiedottaminen, kun taas monissa kampanjapainotteisissa yhdistyksissä toiminta lienee suoraviivaisempaa ja informoivampaa. Molempi parempi, toteamme yhteen ääneen. Kaikkia tarvitaan!

Paikalla salissa oli noin 15 henkilöä ja ikähaitari oli muutaman ja muutaman kymmenen vuoden välillä, mikä on erittäin ilahduttavaa! Lisäksi paikalla olijoista kolmasosa ei puhunut suomea joten keskustelutkin käytiin sujuvasti kahdella kielellä ristiin tulkaten. Maailman moninaisuus näkyy toivottavasti Vegaaniliiton toiminnassa entistä paremmin jatkossakin!


Kuten aina, ruoka oli tärkeässä osassa tilaisuutta. Suklaakeksit, tofupiirakka ja puolukka-toscakakku tekivät kauppansa mutta vielä jäi herkkuja vatsantäytteeksi toimiston uuraille aktiiveille huomisellekin. Hyvä mieli ja tyytyväinen massu joka päivä, voisi olla meidän herkkusuiden mottona. Ehkä se pitääkin kaikki toimijat tyytyväisinä ja iloisina!

Tällä viikolla on vielä paljon tekemistä, joten tule sinäkin mukaan! Suunnittelua, taiteilua, ruuanlaittoa tai somemainontaa - hommaa riittää joka iikalle ja erilaisten ihmisten vahvuuksista hyötyy koko toimintakenttä! Älä siis suotta ajattele olevasi tarpeeton, vaan tule kokemaan auttamisen iloa omalla parhaalla tavallasi!

Etsimme mukaan: kääntäjiä, rekisterinhoitajaa, mainostajia, kirjoittajia, kirjastonhoitajaa, postitusapua, ruuanlaittajia, ruokasuunnittelijoita, tapahtumisen järjestämisessä auttavia käsiä, teltankasaajia, somistajia, jne jne. Ota yhteyttä esim. vapaaehtoiset@vegaaniliitto.fi, tampere@vegaaniliitto.fi tai 0440 777 408.


Puolukka-toscakakku (alkuperäinen ohje: www.hs.fi) 
8–10 palaa (kaksinkertaistamalla ohjeen kakkua tulee uunipellillinen)
Pohja:
  • 50 g margariinia
  • 250 g kaura- tai soijajogurttia
  • ¾ dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl kanelia
  • 200 g (n. 3 dl) puolukoita
Kuorrutus:
  • 50 g mantelilastuja
  • 50 g kookoslastuja
  • 1 dl sokeria
  • 50 g margariinia
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • ½ dl kaura- tai soijamaitoa tai -kermaa
Tarjoiluun:
  • soija- tai kauravaniljakastiketta
  1. Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Sekoita jogurtti, margariini ja sokeri keskenään sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivat aineet jogurtti-margariini-sokeriseokseen. Kääntele taikina tasaiseksi.
  2. Kaada taikina halkaisijaltaan 24-senttiseen vuokaan. Ripottele puolukat tasaisesti taikinan päälle.
  3. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  4. Valmista sillä aikaa toscakuorrute. Sekoita kaikki sen aineet kattilassa ja kuumenna koko ajan hämmentäen, kunnes seos kiehahtaa.
  5. Ota pohja uunista ja levitä toscakuorrute päälle. Paista kakkua vielä noin 20 minuuttia, kunnes kuorrute on saanut kauniin värin. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

Valkosuklaa-espressosuklaakeksit (alkuperäinen ohje: www.kamomillankonditoria.blogspot.fi)
  • 1,5 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,75 dl vettä
  • 100 g vegaanista margariinia
  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 50 g maidotonta valkosuklaata
  • 50 g maidotonta espressosuklaata
  1. Levitä leivinpaperi uunipellille ja laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Sekoita sokeri, suola, vesi ja margariini haarukalla kulhossa. Seoksen ei tarvitse olla tässä vaiheessa erityisen tasaista.
  3. Sekoita vehnäjauhot ja ruokasooda ensin toisessa kulhossa keskenään ja sen jälkeen nesteiden sekaan. Sekoittaminen käy kivoiten haarukalla.
  4. Leikkaa suklaa pieniksi paloiksi terävällä veitsellä ja lisää suklaapalat taikinan joukkoon.
  5. Jaa taikina leivinpaperin päälle 14:än ja muotoile ne kekseiksi hellästi painamalla. Jos taikina meinaa tarttua käsiisi, kostuta käsiä hieman. 
  6. Paista keksejä uunin keskitasolla 8–12 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun niiden reunat ovat saaneet hiukan väriä. Uunista tullessaan keksit ovat tosi pehmeitä, joten siirrä ne pois leivinpaperin päältä vasta aikaisintaan viiden minuutin kuluttua niiden valmistumisesta



Tofupiirakka (palojen koosta riippuen 8–12 henkilölle)
(alkuperäinen ohje: www.kamomillankonditoria.blogspot.fi)

Pohja
  • 100 g vegaanista margariinia (esim. Tummansininen Keiju)
  • 0,5 tl suolaa
  • 3 dl sämpyläjauhoja
  • 1–2 tl kylmää vettä
Tofutäyte
  • 1 pkt (270 g) marinoitua tofua
  • 1 sipuli
  • 2 rkl öljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 1 tl valkosipulirouhetta
  • 0,5 tl mustapippurirouhetta
  • 0,5 tl savupaprikajauhetta
Muut täytteet
  • 1 paprika
  • 1 dl pakasteherneitä
  • pinaattia
Päällinen
  • 2 dl maustamatonta soijajogurttia
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 rkl seesaminsiemeniä (mustia tai vaaleita)
  1. Valmista ensin piirakan pohjataikina. Nypi suola ja sämpyläjauhot margariinin joukkoon. Lisää vettä teelusikallinen kerrallaan ja vaivaa taikina palloksi. Kääri muoviin ja laita jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi.
  2. Leikkaa tofu nopan kokoisiksi kuutioiksi ja silppua sipuli. Yhdistä loput tofutäytteen ainekset marinadiksi ja sekoita marinadin tofun ja sipulin sekaan. Laita myös tofu jääkaappiin marinoitumaan.
  3. Kuutioi paprika pieniksi paloiksi ja mittaa herneet sekä pavut odottamaan.
  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Rasvaa ja jauhota piirakkavuoka. Kaulitse piirakkataikina ohueksi levyksi ja nosta se piirakkavuokaan. (Jos et halua leikkiä kaulimen kanssa, voit myös painella piirakkataikinan vuokaan tasaiseksi kerrokseksi.) Esipaista piirakkapohjaa kymmenen minuuttia. Kun esipaisto on valmis, laske uunin lämpötila 200 asteeseen.
  5. Kypsennä marinoitu tofu sekä sipuli paistinpannulla sillä välin, kun piirakkapohja on esipaistumassa uunissa. (Tofujen paistamisen paistinpannulla voi myös jättää tekemättä, mutta paista piirakkaa silloin uunissa 5–10 minuuttia pidempään.)
  6. Levitä tofut esipaistetun piirakkapohjan päälle. Ripottele tofujen päälle paprikat, herneet ja pavut.
  7. Sekoita soijajogurtti sekä suola ja levitä jogurtti piirakan täytteiden päälle. Ripottele jogurtin päälle lopuksi seesaminsiemenet.
  8. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 20 minuuttia. Anna piirakan tekeytyä kymmenen minuuttia ennen sen leikkaamista. Syö lämpimänä tai kylmänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti